I nødens stund

Titel: “I nødens stund – De danske jøders farefulde flugt under Anden Verdenskrig”

Skrevet af Ralph Shayne, illustreret af Tatiana Goldberg, udgivet på dansk af forlaget Afart, 1. oktober 2023, 176 sider, format 190×267 mm

Originaltitel: ”Hour of Need – the Daring Escape of the Danish Jews during World War II”

Udgivet af forlaget Yellow Jacket, USA, september 2023, 176 sider, 152×216 mm

”I nødens stund – De danske jøders farefulde flugt under Anden Verdenskrig” fortæller den sande historie om modstanden mod nazisterne i Danmark under Anden Verdenskrig, og de helte der reddede de danske jøder ved at hjælpe dem med at flygte til Sverige.

I H.C. Andersens eventyr fortælles det, at hvis faren nogensinde kommer til Danmark, vil den mægtige kriger Holger Danske vågne op af sin århundreder lange dvale for at beskytte sit folk. Da nazisterne planlægger en razzia mod de danske jøder for at deportere dem til koncentrationslejre i 1943, er livet for den snart 9-årige Mette, hendes familie og andre danske jøder i alvorlig fare. Men den legendariske Holger Danske rejser sig i form af en modig, medfølende skolelærer, der er blevet modstandsleder, og de andre almindelige borgere som trodser nazisterne for Mette og andre jøder i nødens stund.

Det er historien om, hvordan befolkningen i en besat nation – fra konge til fisker – satte deres liv på spil for at hjælpe deres jødiske landsmænd til Sverige i små fiskerbåde. ”I nødens stund – De danske jøders farefulde flugt under Anden Verdenskrig” er en hyldest til de helte, der reddede de danske jøder, og hvordan menneskeheden triumferer i de mørkeste timer.

”Der er gået 80 år siden aktionen mod jøderne i Danmark, og vi står nu ved en skillevej, hvor det bliver endnu vigtigere at høre og bevare vidnesbyrdene og huske, hvad der skete. Ralph Shayne har forvandlet sin mors oplevelser til en velfortalt grafisk roman (hjulpet af Tatiana Goldbergs smukke kunstværk), der åbner historien op for et yngre publikum og hjælper os alle til at huske på en nuanceret måde.” Signe Bergman Larsen Museumsinspektør, Dansk Jødisk Museum

2023 er 80-året for de danske jøders flugt. Det markeres med en række begivenheder i samarbejde mellem flere organisationer. Mere info her: https://www.80aaret.dk/

Natten mellem d. 1. og 2. oktober 1943 indledte den tyske besættelsesmagt en aktion mod de danske jøder. Formålet var at tilfangetage og deportere alle danske jøder til koncentrationslejren Theresienstadt – en skæbne der desværre ramte ca. 500 jøder fra Danmark. Men gennem en koordineret indsats i løbet af oktober måned 1943 lykkedes det den danske civilbefolkning at evakuere omkring 7000 personer – ca. 95 % af den jødiske befolkning i Danmark. Så mens kun ca. en ud af tre jøder i Europa overlevede 2. verdenskrig – og kun ca. et ud af ti jødiske børn – lykkedes det at redde en stor del af den jødiske befolkning i Danmark.

I nødens stund fortæller historien om en af disse familier.

I nødens stund er en grafisk roman skabt i samarbejde med Illinois Holocaustmuseum og Uddannelsescenter. Den er baseret på de dagbøger, Ralph Shaynes familie førte under deres flugt fra den tyske besættelsesmagt i Danmark under Anden Verdenskrig og fortæller historien om deres rejse først til Grønsund havn og derefter på en 10 timer lang bådrejse til Ystad i Sverige.

Historien er fortalt gennem Ralphs mor som en fortælling til hendes 9-årige børnebørn i 2009 om dengang hun i 1943, da hun selv var 9 år gammel og på den samme dag fandt ud af, at hun var jødisk, og at hendes familie var nødt til at flygte fra nazisterne. Det er samtidig en historie om besættelsestidens Danmark og om de helt almindelige danskere, der hjalp familien på deres flugt – blandt andet Holger Danske-medlem Svend Otto ”John” Nielsen, der gav alt i sin kamp mod besættelsesmagten og for de danske jøder.

Ralph har valgt at fortælle historien gennem sin 9-årige mors øjne og den grafiske roman som medie for at børn og unge kan relatere til historien og lære om både de historiske begivenheder under Anden Verdenskrig og om jødernes flugt. Men historien kan læses af bøde børn, unge og voksne.

I Nødens stund er illustreret af Tatiana Goldberg, der også selv har skrevet og tegnet en korthistorie til tegneserieantologien ”Knivsæg: genfortællinger om besættelsen” om sin families møde med nazisterne under Anden Verdenskrig.

Både Ralph og Tatiana har lagt et stort arbejde i fortællingen med researchture til både historiske steder fra Anden Verdenskrig og besøg ved de steder, Ralphs familie rejste gennem på deres flugt – blandt andet Grønsund og de nærliggende feriehytter, familien overnattede i, mens de håbede at finde en båd og skipper, der ville sejle dem til Sverige.

I Nødens stund er en fortælling om en frygtelig tid i verdenshistorien, om forfølgelse og folkedrab – men også om lys i mørket og håb for menneskeheden.

Ralph Shayne

Ralph er amerikansk statsborger af dansk afstamning. Han har skrevet Hour of Need efter han dykkede ned i sin dansk-jødiske families dagbøger fra Anden Verdenskrig og blev inspireret til at fortælle deres historie gennem tegneserien som medie efter at have læst ”March” af John Lewis og Andrew Aydin.

https://www.linkedin.com/in/ralph-shayne/

Tatiana Goldberg

Tatiana Goldberg er dansk illustrator og tegneserieskaber. Hun står bla. bag den prisvindende serie Kijara og den prisnominerede graphic novel Anima. Hun har desuden tidligere skrevet og tegnet en korthistorie om sin egen families oplevelser under aktionen mod de danske jøder i 1943 til tegneserieantologien ”Knivsæg: Genfortællinger om besættelsen”.

https://tatianagoldberg.dk/